Zeven snelle en praktische tips voor het verbeteren van de samenwerking in een team. 1


Zeven snelle en praktische tips voor het verbeteren van de samenwerking in een team.
Hoe zorg je voor een gezond team?

In alle organisaties wordt gewerkt in teams, ook zzp’ers werken steeds vaker in een team. Een goed team maakt optimale prestaties. In de praktijk blijken veel teams niet altijd even goed samen te werken. Dat is doodzonde, dat gaat ten koste van de productiviteit. Daarom geef ik hieronder de 7 tips, die onmiddellijk bijdragen aan een gezond team.

  1. Heb een gezamenlijk helder doel, dat motiveert. Elk teamlid staat achter het doel en toont zijn commitment daarin en met elkaar bekrachtig je het commitment.
  2. Zorg voor een open aanspreekcultuur, waarin feedback geven en ontvangen de normaalste zaak van de wereld is en efficiënt wordt ingezet.
  3. Zorg voor een positieve onderlinge sfeer. Bemoedig elkaar, lach met elkaar, vraag hulp, geef hulp en geef complimenten.
  4. Initiatief nemen en proactief zijn wordt gewaardeerd en beloond. Bedenk daar een systeem voor.
  5. Flexibiliteit is belangrijk. Gooi normen overboord, die niet bijdragen aan het doel. Werk aan je mindset en zet de obstakels opzij.
  6. Ieder teamlid neemt zijn verantwoordelijkheid. Daar worden afspraken over gemaakt.
  7. Integriteit en loyaliteit zijn belangrijke waarde. Spreek met elkaar over wat die waarden voor jullie inhouden en betekenen. Maak ook hier afspraken over.

Ik schrijf niets nieuws, ieder kent de regels, maar waarom gaat het dan zo vaak mis? Omdat de tips niet worden geïmplementeerd en omdat niet iedereen het zich echt eigen maakt. Omdat het niet systematisch wordt aangepakt. Dus ga gewoon aan de slag en doe er wat mee. Zet het bijvoorbeeld elke keer als agendapunt bij het teamoverleg en maak onderlinge afspraken. Heb je er hulp bij nodig? Dan kom ik je graag helpen. Klik hier voor contact. Ik ben ervan overtuigd: als elk team zich houdt aan bovenstaande tips gaat ieder fluitend naar zijn werk en worden de successen groter en groter.

Doe het, ga ervoor!

Vrolijke groet,Vrolijke nootjes

Jet Spruit-Haasbroek
www.vrolijkenoodzaak.nl


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Zeven snelle en praktische tips voor het verbeteren van de samenwerking in een team.